Wat is Phishing en Hoe Herken je het?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare organisaties of personen om vertrouwelijke informatie van slachtoffers te verkrijgen, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie. De term “Phishing” komt van het Engelse woord “fishing,” waarbij cybercriminelen proberen mensen te “vangen” door ze te misleiden en hun gegevens te laten delen.

Hoe werkt Phishing?

Een phishing-aanval gebeurd meestal via e-mail, maar kan ook plaatsvinden via sms (smishing), sociale media, of nepwebsites. De aanvallers sturen een bericht dat op het eerste gezicht legitiem lijkt en vaak een dringende toon of een aantrekkelijk aanbod bevat. Deze berichten bevatten vaak links naar nepwebsites of bijlagen met verborgen virussen. Wanneer een slachtoffer op de link klikt of de bijlage opent, kan hun computer geïnfecteerd raken of worden ze gevraagd hun persoonlijke gegevens in te voeren op een nagemaakte website.

Hoe herken je Phishing?

  • Onverwachte Berichten: Als je een e-mail of sms ontvangt van een organisatie waarmee je geen recente interactie hebt gehad, kan dit een waarschuwingsteken zijn.
  • Onpersoonlijke Aanhef: Phishing-berichten beginnen vaak met een algemene aanhef zoals “Geachte klant” in plaats van je naam te gebruiken.
  • Dringende of Dreigende Taal: Als een bericht je onder druk zet om snel actie te ondernemen, zoals het verifiëren van je account om te voorkomen dat het wordt geblokkeerd, wees dan op je hoede.
  • Vreemde URL’s: Controleer altijd de URL van links in e-mails. Ze lijken vaak op echte webadressen, maar met kleine afwijkingen die moeilijk te zien zijn.
  • Onverwachte Bijlagen: Open nooit bijlagen van onbekende afzenders. Deze kunnen virussen of malware bevatten.
  • Onjuiste E-mailadressen: Controleer het e-mailadres van de afzender zorgvuldig. Phishing-berichten worden vaak verzonden vanaf adressen die lijken op legitieme adressen, maar met subtiele fouten zoals extra tekens of een verkeerde domeinnaam (bijvoorbeeld “info@bank-secure.com” in plaats van “info@bank.com”).
  • Slechte Taal: Phishing-berichten bevatten vaak spelfouten of grammaticale fouten, wat een teken kan zijn dat het om een frauduleuze e-mail gaat.

Wat te doen bij Phishing?

Als je vermoedt dat je een phishing-bericht hebt ontvangen, klik dan niet op de links en open geen bijlagen. Neem contact op met F2IT en vraag of wij mee kunnen kijken. Verwijder het bericht daarna meteen. Het gebruik van up-to-date antivirussoftware en het instellen van sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts kan je extra bescherming bieden tegen phishing-aanvallen. Echter worden de Phishing technieken telkens verfijnder en lastiger te herkennen, ook voor antivirussoftware.

Wees altijd alert en neem de tijd om berichten goed te controleren, vooral als ze onverwacht zijn. Een kleine moeite kan je veel ellende besparen.

Ook wij van F2IT hebben soms moeite om Phishing te herkennen!

Laatst kreeg ik een E-Mail met een factuur voor een dienst dat wij afnemen, maar een automatische incasso op ingesteld hebben staan. Als dit op overboeking basis was, had ik dit zeker niet herkent als Phishing!

– Gerben van Dongen